Sabtu, 7 September 2013

PEDAS BERDESING SAMPAI TELINGA

                              SEBUT sahaja sambal tahun, pasti kecur tunas rasa dan pantas sahaja memori menyingkap kepedasannya.

Bagi yang tidak tahan pedas, pasti 'menangis' dan tidak kurang berdesing telinga menahan kepedasan cili padi sebagai salah satu ramuan wajib menu tersebut.

Masih segar dalam ingatan Mohamad Fauzi Rosly, 26, ketika pertama kali mencicip sambal tahun di kampung ibunya di Parit Baru, Sabak Bernam, Selangor.

"Seingat saya, pada waktu itu saya bersekolah dalam darjah empat. Apabila beraya rumah pak cik, kami dihidangkan dengan pelbagai menu raya termasuk sambal tahun.

"Dek kerana suka makan kerang dan kebetulan pula ia menjadi rencah utama sambal tahun, saya terus menjamahnya. Saat habis mengunyah, air mata mula keluar dan telinga berdesing, saya kelam-kabut mencari air untuk menghilangkan rasa pedas," katanya yang mengimbas saat pertama menikmati hidangan masyarakat Jawa itu pada sambutan Aidilfitri.

Tambahnya, walaupun mengetahui mengenai tahap kepedasannya, setiap kali beraya ke Sabak Bernam, Mohammad Fauzi akan terus meluru ke dapur mencari sambal tahun.

"Ia bukan sahaja sedap, malah boleh tambah nasi berkali-kali jika menu tersebut yang dihidangkan.

"Ada juga yang cuba-cuba untuk membuatnya sendiri, tetapi rasanya langsung tidak sama dengan yang dimakan di kampung," ujarnya.

Penulis meredah perjalanan selama dua jam ke Parit Baru, Sabak Bernam bertemu seorang warga emas yang mahir menyediakan menu tersebut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...